Як розраховуються суми в платіжках за теплопостачання

Як розраховуються суми в платіжках за теплопостачання? Питання, яке стурбувало чернігівців після того, як вони отримали розрахункові документи за січень і тепер з острахом очікують, скільки доведеться платити за лютий місяць. Спробуємо у цьому розібратись спільно з працівниками структурних підрозділів Чернігівської ТЕЦ.

У основі нарахувань за спожите тепло, як і за гарячу воду, лежать тариф та обсяг спожитих послуг. Що таке тариф? Згідно Закону України “Про теплопостачання” тариф (ціна) на теплову енергію – це витрати на виробництво, транспортування, постачання одиниці теплової енергії (1 Гкал) з урахуванням рентабельності виробництва, інвестиційної та інших складових. Затверджуються тарифи відповідними постановами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Згідно діючого законодавства встановлений тариф на теплову енергію не може бути нижчим розміру економічно обґрунтованих витрат на її виробництво, транспортування та постачання. Основна складова тарифу – паливна. У структурі тарифу на теплову енергію вона займає до 80%, а у частці виробництва – 90%.

Здорожчання саме цієї складової найбільше впливає на розмір тарифу на теплову енергію. В структурі діючого тарифу на теплову енергію Чернігівської ТЕЦ паливна складова розрахована за цінами 2017 року, роз’яснює ситуацію представниця енергогенеруючого підприємства. Крім паливної, основними складовими тарифу на теплову енергію є: покупна електроенергія, зарплатня працівників з відрахуваннями, амортизаційні відрахування, матеріали на ремонт обладнання, податки та інші витрати. Варто зауважити –  в тариф для населення не закладається прибуткова складова, тобто теплова енергія для цієї категорії споживачів реалізується за її собівартістю.

Тарифи, які застосовуються при розрахунках вартості послуг Чернігівської ТЕЦ у січні та лютому затверджені ще у жовтні минулого року та не піддавались змінам.

Чернігівці, які не в змозі оплатити вартість послуг за спожите тепло мають право на отримання допомоги від держави у вигляді субсидій.

А тим мешканцям Чернігова, які мають заборгованість перед ТЕЦ та ризикують втратити субсидію, радимо не залишатись з цією проблемою один на один та звертатись до нашого абонвідділу – закликає представник служби “ТЕПЛОЗБУТУ” Чернігівської ТЕЦ.