Повернення невикористаної суми субсидії – ніяк не обнадіює та не зачіпає споживачів.

Повернення невикористаної суми субсидії – ніяк не обнадіює та не зачіпає споживачів.
Повернення невикористаної суми субсидії – ніяк не обнадіює та не зачіпає споживачів.

Повернення невикористаної суми субсидії – ніяк не обнадіює та не зачіпає споживачів.

 

Згідно Порядку розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидій для відшкодування витрат на оплату комунальних послуг (далі – Порядок), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2016 року № 534 підприємства-надавачі послуг двічі на рік по закінченню і перед початком опалювального сезону, 1 травня та 1 жовтня, мають проводити розрахунки невикористаних сум субсидій у разі, коли на особовому рахунку одержувача субсидії, тобто споживача послуг, обліковується переплата за послугу.

 

Виконуючи вимоги даного Порядку, Департамент «ТЕПЛОЗБУТ» Чернігівської ТЕЦ провів розрахунки невикористаних сум субсидій. Дані по ним відображені у платіжних документах, які чернігівці отримали у червні місяці.

Нерозуміння у споживачів викликав рядок, в якому повідомляється про повернення суми невикористаної субсидії. І цей запис чимало споживачів почали трактувати по-своєму. Хтось вирішив, що він має платити, інші обнадіюють себе думкою, що відшкодують їм. Насправді, у цьому записі відображені взаєморозрахунки держави з підприємством. Як і сам розрахунок, так і повернення коштів державі по невикористаним сумам субсидій проводить безпосередньо Чернігівська ТЕЦ згідно Порядку.

З яких причин у квитанції може з’являтися запис «повернення невикористаної суми субсидії»?

Він виникає у тому випадку, якщо споживачі не використовують в повній мірі встановлену для них соціальну норму, за якою управлінням праці було проведено розрахунок наданої їм суми субсидії. Тобто, фактично було надано та спожито за опалювальний та між опалювальний період послуг менше, ніж те передбачено субсидією.

За якою формулою проводиться розрахунок?

Невикористана сума субсидії обчислюється як різниця між загальною сумою нарахованої субсидії споживачу та загальною фактичною вартістю отриманих послуг.

Невикористану суму субсидії Чернігівська ТЕЦ повертає державі.

 

І якщо за невикористані кошти нарахованої субсидії сплачує не споживач, і не споживачу вони повертаються, ситуація зовсім протилежна з погашенням накопиченого боргу абонента перед Чернігівською ТЕЦ. Так, чимало споживачів у червні отримали квитанції з іншим повідомленням – на червоному аркуші, про заборгованість і загрозу втрати субсидії.

Опинившись перед вибором – залишитися без державної допомоги чи погасити борги, більшість платників обирають друге і вже звернулися до абонентського відділу для вивчення можливості укладення угоди про реструктуризацію боргу. Лише за першу декаду червня Департаментом «ТЕПЛОЗБУТ» погоджено понад 20 звернень, по яким підписано договори про реструктуризацію заборгованості на загальну суму майже 80 тис. грн.

 

Щоб не втратити субсидію і погасити борги за теплопостачання та гарячу воду або ж оформити угоду про реструктуризацію заборгованості звертайтесь  до служби «Теплозбут» Чернігівської ТЕЦ за адресою: вулиця І.Мазепи, 51. Телефони для довідок: 662 – 950, 677-246, 677-128, 677-094, 611-013, 611-014, 972-973.