Проведена реконструкція пам’ятника жертвам нацистів у Маліївому яру в Чернігові

Цього року за ініціативи колективу та керівництва Чернігівської ТЕЦ ТОВ «ФІРМА «Технова» був реконструйований пам’ятний знак на місці страти 1303 чернігівців в квітні 1942 року – в урочищі Маліїв Яр неподалік від Нафтобази по вулиці Кропивницького. До Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні представники Чернігівської ТЕЦ разом із учнями місцевих навчальних закладів вшанували пам’ять закатованих нацистами мирних жителів.

Колектив підприємства постійно доглядає за пам’ятником. Цього року також
провели благоустрій навколишньої території. Нову стелу встановили за кошти підприємства. Допомогли й працівники Новозаводської районної у місті чернігові ради та КП «Спецкомбінат».

Заступник директора із загальних питань Геннадій Петрушинець подякував дітям та членам колективу Теплоелектроцентралі, що пам’ятають, про трагедію, яку пережили чернігівці в роки війни. Із 1 квітня 1942 р. по вересень 1943 р. нацисти проводили масові розстріли ув’язнених на території тюрми та в різних місцях за межами Чернігова. Зокрема за даними істориків та краєзнавців, починаючи з квітня 42 року в Малєєвому яру розстрілювали в’язнів тюрми, де тримали військовополонених. Але після Другої світової війни на цьому місці в покинутому і засипаному сміттям колодязі було виявлено також і рештки дітей різного віку. За час існування в’язниці було вивезено та розстріляно близько 45 тисяч осіб. А загалом в роки окупації знищено – більше 52 тисяч чернігівців.