Заява ТОВ фірма «ТЕХНОВА» щодо оренди єдиного майнового комплексу «Чернігівської ТЕЦ»

Зважаючи на значну інформаційну активність щодо дострокового розірвання договору оренди між ТОВ фірма «ТЕХНОВА» та Фондом комунального майна Чернігівської міської ради. ТОВ фірма «ТЕХНОВА» публікує заяву та звертається до засобів масової інформації з проханням більше не спекулювати соціально важливими питаннями.

ТОВ фірма «ТЕХНОВА» орендує єдиний майновий комплекс (ЄМЦ) «Чернігівська ТЕЦ» з 2000 року. Компанія завжди усвідомлювала всю повноту відповідальності перед містом та його жителями, завжди гарантувала виконання своїх зобов’язань та залишалася надійним постачальником послуг для своїх споживачів.

ТОВ фірма «ТЕХНОВА» не припинило свою діяльність під час активної фази бойових дій на Чернігівщині, під масованими обстрілами ворога робило все можливе, щоб містяни залишились з теплом і гарячою водою. Без залучення допомоги держави, компанія змогла забезпечити своєчасну виплату заробітної плати і премій трудовому колективу Чернігівської ТЕЦ.

При нагоді хочемо висловити слова подяки НЕК «Укренерго» та АТ «Чернігівобленерго» за допомогу у відновлені ТЕЦ після обстрілів у березні 2022 року. НЕК «Укренерго» у найкоротші терміни, без бюрократичної тяганини, передали ТЕЦ високовольтне обладнання для пуску станції РУ 110, а фахівці АТ «Чернігівобленерго» максимально оперативно його змонтували. Також АТ «Чернігівгаз» – за надані автовишки для відновлення газопроводу.

Чернігівську ТЕЦ обстрілювали з перших днів повномасштабного вторгнення російських окупантів на територію України. ЄМК зазнав значних пошкоджень та руйнувань. Відповідно до  висновку незалежної експертизи Інституту Теплоенергетичних технологій (ІТЕТ) Національної академії наук України склад обладнання, що лишився неушкодженим, не дозволяв ЄМК працювати у штатному режимі, сума збитків сягнула 803 мільйони гривень.

Такі витрати не було передбачено жодною ремонтною чи інвестиційною програмою і виявилися непосильним для ТОВ фірма «ТЕХНОВА». Розуміючи ситуацію, що склалась, міська рада, в особі заступника міського голови Геращенка В. запропонувала директору ТЕЦ Аркатову Д. підготувати листа про дострокове розірвання договору оренди.

Так, 11.05.2022 ТОВ фірма «ТЕХНОВА» направило до Чернігівської міської ради листа з проханням дострокового розірвання договору оренди та повернення Чернігівської ТЕЦ громаді міста, а 31.05.2022 року Міська рада прийняла рішення про дострокове припинення Договору із Товариством. Звертаємо увагу, що 19.05.2022 міський Голова дав розпорядження, і було створено робочу групу з питань повернення ЄМК з оренди.

І так, 29.05.2022 між містом та ТОВ ТЕХНОВА була укладена Угода про домовленість щодо послідовності процедур припинення договору оренди єдиного майнового комплексу комунального енергогенеруючого підприємства «Чернігівська ТЕЦ».

27.10.2022 року Чернігівською міською радою було прийнято рішення № 23/VIII-3, яким визначено нову дату дострокового припинення Договору оренди ЄМК – 31.03.2023.

Враховуючи позицію Міністерства розвитку громад та територій України та зважаючи на те, що забезпечення споживачів теплом та електроенергією має величезне суспільне значення, Товариство погодилось з вищевказаним рішенням та взяло на себе обов’язок з проходження опалювального сезону 2022/2023 років, попри значне руйнування ЄМК, недостатнє фінансування, постійний ризик масованих обстрілів критичної інфраструктури, які розпочалися восени 2022 року.

ТОВ фірма «ТЕХНОВА» змогло підготувати ТЕЦ для роботи в умовах осінньо-зимових навантажень. В міжопалювальний період було зроблено усе необхідне для можливості роботи станції на газу та проведено заходи з відновлення теплових мереж.

Важливо, що ТОВ фірма «ТЕХНОВА» не тільки виконала свої зобов’язання перед містом із забезпечення теплопостачання, а й під час руйнувань енергетичної системи внаслідок ворожих обстрілів, компанія в найскладніших умовах подала електроенергію для врегулювання частоти в енергетичній системі України, тим самим втримавши її.

Слід звернути увагу на те, що ТОВ фірма «ТЕХНОВА» в результаті господарської діяльності 2022 року у вказаних умовах, понесло значні збитки у розмірі 602 мільйона гривень.

В процесі повернення орендованого майна ТОВ фірма «ТЕХНОВА», неодноразово ставало об’єктом для нападів та звинувачень міської влади, засобів масової інформації.

Так, предметом обговорення стала заборгованості компанії, щодо якої досі жваво дискутують та маніпулюють. Згідно п. 22 Закону України “Про теплопостачання” на баланс  комунальне підприємство “Теплокомуненерго”, передається ЄМК «Чернігівської ТЕЦ», а також заборгованість ТОВ фірма «ТЕХНОВА». А саме: дебіторська за спожите тепло та електричну енергію, кредиторська за спожитий газ.

Станом на 01.03.2023 дебіторська заборгованість складає 666 мільйонів гривень, зокрема, 241 мільйонів – різниця в тарифі, що так і не надійшла з міського бюджету, 180 мільйонів гривень – заборгованість за спожите тепло, з них 16 мільйонів гривень – заборгованість Акціонерного товариства «Облтеплокомуненерго», що заробляло  на перепродажі населенню тепла, купленого в  ТОВ фірма «ТЕХНОВА», адже тариф ТОВ фірма «ТЕХНОВА» є нижчим.

Також ДП «Енергоринок» за реалізовану електричну енергію заборгувало ТОВ фірма «ТЕХНОВА» 122 мільйона гривень, ДП «НЕК «Укренерго» за наданні послуги з регулювання частоти підчас пошкодження енергетичних об’єктів – 357 мільйонів гривень.

Щодо кредиторської заборгованості, то це перед ТОВ «Нафтогаз Трейдинг». Природа заборгованості лежить у юридичній площині і є результатом недосконалості методики затвердження тарифу, яка не перекриває фактичні витрати на газ для ТЕЦ. А після знищення ворожими снарядами вугільного господарства, ТЕЦ працювала лише на газу. Борг за природний газ перед НАК «Нафтогаз України» погашено. Ця ситуація обговорювалась ще влітку 2022 року і міська влада знає і розуміє її складність, але продовжує маніпулювати.

31.03.2023 ТОВ фірма «ТЕХНОВА» планувала завершити опалювальний сезон 2022-2023 років, згідно рішення міської ради, достроково припинити договір оренди, та у разі потреби, продовжити надання практичної та методичної допомоги Чернігівській міській раді щодо підготовки ЄМК «Чернігівської ТЕЦ» до наступного опалювального сезону.

Проте, 17.03.2023 Чернігівська міська рада оприлюднила Проект рішення про скасування рішення міської ради щодо дострокового розірвання договору оренди з ТОВ фірма «ТЕХНОВА» та звинуватила ТОВ фірму «ТЕХНОВА» у несвоєчасній передачі документів для оцінки майна.

З цього приводу інформуємо, що всі звинувачення міської ради є безпідставними. Всі необхідні документи було надано.

Замовником оцінки є Фонд комунального майна Чернігівської міської ради. Оцінка орендованого майна датована 02.03.2023, Рецензія датована 17.03.2023.

20.03.2023 пакет документів було передано до Фонду комунальної власності Чернігівської міської ради і 20.03.2023 Фонд видає наказ про припинення своїх наказів, в межах яких проводились заходи по передачі ЄМК «Чернігівської ТЕЦ».

Дати документів та дати прийнятих рішень свідчать про штучне затягування процесу та створення умов для зриву передачі ТЕЦ.

З приводу можливо продовження договору, то ТОВ фірма «ТЕХНОВА» звертає увагу, що чергове відтермінування припинення Договору до 20.08.2023 може нести загрозу опалювальному сезону 2023 – 2024 років для Чернігова. Адже може скластися ситуація, коли у нового балансоутримувача залишатиметься менше двох календарних місяців протягом яких, останньому необхідно буде здійснити ряд дій для можливості проходження опалювального період. Зокрема, у максимально стислі терміни, має відбутися отримання відповідних ліцензій, формування штату працівників, здійснення організаційних заходів по підготовці до опалювального періоду (укладення договорів на закупівлю необхідних паливно-енергетичних, матеріальних ресурсів, тощо), що практично неможливо.

Особливого занепокоєння у ТОВ фірма «ТЕХНОВА» викликає ситуація, щодо персоналу Чернігівської ТЕЦ, який наразі працює в Товаристві. У зв’язку з достроковим припиненням дії Договору, процес якого вже давно триває, і мав завершитися 31 березня керуючись чинним законодавством Товариство вимушене було повідомити працівників про майбутнє вивільнення з 31.03.2023.

Колектив КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірма «ТЕХНОВА», ризикуючи своїм життям, під звуки вибухів та сирен, здебільшого, без вихідних та тижнями на робочих місцях, день за днем забезпечували роботу станції. Під час ворожих бомбардувань не залишали енергетичне обладнання, що було життєво необхідно. Від них залежало чи буде світло та тепло в домівках тисяч людей, і працівники Чернігівської ТЕЦ справилися – втримали енергетичний фронт. Це надзвичайно мужні, професійні та віданні своїй справі люди.

В свою чергу, КП «Теплокомуненерго», яке було визначено Чернігівською міською радою як балансоутримувачем єдиного майнового комплексу «Чернігівської ТЕЦ», досі не ініційовано питання щодо переведення працівників з КЕП “Чернігівська ТЕЦ” ТОВ ФІРМА “ТЕХНОВА” на КП “Теплокомуненерго”. Тобто, ні новим балансоутримувачем, ні власником майна досі не здійснено дій щодо збереження штату працівників Чернігівської ТЕЦ.

ТОВ фірма «ТЕХНОВА» висловлює подяку Чернігівській обласні військова адміністрації за увагу, яка сьогодні приділяється питанню розірвання договору оренди та за постійний діалог з міською владою щодо вирішення питання.

Проте, розуміючи складність ситуації, ТОВ фірма «ТЕХНОВА» було вимушене звернутися до Ради національної безпеки і оборони України з проханням втрутитися у ситуацію, що склалася.