Маніпуляції Чернігівської міської ради заради виправдання власної бездіяльності

Маніпуляції Чернігівської міської ради заради виправдання власної бездіяльності

ТОВ фірма «ТЕХНОВА» виконало всі зобов’язання відповідно до Угоди про припинення договору оренди єдиного майнового комплексу комунального енергогенеруючого підприємства «Чернігівська ТЕЦ» від 25.12.2000 №1, та вважає, що Договір оренди ЄМК припинений 31.03.2023.

Це стало причиною ініціювання перед НКРЕКП розгляду питання зупинення дії ліцензії на право провадження господарської діяльності з виробництва електричної та теплової енергії. Засідання з цього питання відбулось 17-18.04.2023 за участі Товариства та Чернігівської міської ради.

Відразу після засідання НКРЕКП, прес-служба міської ради поквапилась проінформувати громадськість про участь її представників у засіданні, спотворивши практично всю інформацію щодо фактичної ситуації з Чернігівською ТЕЦ.

Зокрема, це стосується неврегульованої, за твердженням пана Геращенка, заборгованості за спожите вугілля, про яку міська рада нібито вперше дізналась під час засідання НКРЕКП. При тому, що ТОВ фірма «ТЕХНОВА» вже неодноразово повідомляло Чернігівську міську раду, що ця заборгованість залишається за підприємством і не  передається на баланс комунального підприємства незалежно від суми заборгованості, 360 млн. грн., чи більше.

Це також стосується і 500 млн. грн., які ТОВ фірма «ТЕХНОВА» ніби повинна спрямувати на відновлення ТЕЦ за рішенням НКРЕКП. Справа в тому, що 500 млн. грн. – це віртуальна сума, яка штучно розрахована НКРЕКП та не має будь-якого економічного підґрунтя. На сьогодні не знайдено механізму, щоб відновити майно за рахунок грошей, які існують лише на папері.

На жаль компетенції заступника голови В. Геращенка виявилось недостатньо, щоб зрозуміти як природу такої заборгованості, так і дії, які сьогодні вчиняє ТОВ фірма «ТЕХНОВА» саме в інтересах нового комунального підприємства, оскаржуючи в судах цю віртуальну заборгованість. Щодо природи заборгованості, то це саме той випадок, коли держава в особі ДП «Енергоринок» заборгувала сотні мільйони гривень Товариству за поставлену електроенергію, залишивши підприємство без обігових коштів, які мали бути спрямовані на ремонти обладнання та закупівлю вугілля, а потім вже в особі контролюючого органу, покарала Товариство за ті ж непроведені ремонти на суму недофінансування.

А між іншим, ТОВ фірма «ТЕХНОВА» передає не лише кредиторську заборгованість, яка є предметом обговорення, а і дебіторську, зокрема ДП «Енергоринок» – 123 млн.грн., НЕК «Укренерго» – 343 млн.грн., заборгованість населення за спожите тепло – 126 млн.грн. Лише різниця в тарифі, погоджена територіальною комісією станом на 14.03.2023 склала майже 242 мільйони гривень.

Натомість, представники міської ради В. Геращенко, О. Єпінін, скориставшись своєю участю у засіданні НКРЕКП, продовжують виправдовувати свою злочинну бездіяльність маніпулюючи інформацією для формування їх позитивної образу у містян.

Злочинна бездіяльність — суспільно небезпечна поведінка особи, що виявляється в ухиленні від дій, які вона повинна була і могла здійснити в силу закону чи взятого на себе зобов’язання.
Бездіяльність прирівнюється до дії, коли існує особливий обов’язок діяти, що випливає із закону або договору, або коли винний своєю попередньою дією або бездіяльністю піддав небезпеці юридично захищене право.

Саме так сьогодні характеризується діяльність Чернігівської міської ради у питанні припинення договору оренди єдиного майнового комплексу комунального енергогенеруючого підприємства «Чернігівська ТЕЦ». Замість вирішення питання не лише не визнають фактичного припинення орендних відносин, а і анонсують продовження договору оренди після 20 серпня 2023 (термін закінчення оренди, який був зазначений у договорі), виправдовуючись військовим станом.

Ще одним фактом такої бездіяльності є звернення (листа №527/2-14.01/вих/01 від 18.04.2023) Чернігівської міської ради до ТОВ фірма «ТЕХНОВА» з вимогою надати пояснення щодо припинення генерації теплової та електричної енергії. І це після того, як Товариство постійно інформувало місто про стан справ та закликало до прийняття необхідних рішень:

так, Листом № 217/1 від 20.03.2023 Товариство повідомило що у зв’язку з достроковим припиненням Договору до органу ліцензування направлено відповідні заяви про зупинення ліцензії на виробництво теплової та електричної енергії з 01.04.2023;

під час наради 23.03.2023 року щодо стану передачі ЄМК «Чернігівська ТЕЦ»  за участі В. Геращенка, було проінформовано про відповідь від НЕК “Укренерго” про те, що генеруюче обладнання Чернігівської ТЕЦ після завершення опалювального сезону 2022/2023 років може бути зупинено в резерв;

в період з 03 квітня по 11 квітня 2023 року листами № 275, № 276, № 277, № 285, № 289, № 292, № 300, № 303, № 307 неодноразово зверталось щодо прийняття ЄМК з оренди до Фонду комунального майна Чернігівської міської ради за актом для можливості його передачі новому балансоутримувачу.

На сьогодні ТОВ фірма «ТЕХНОВА» припинило генерацію теплової та електричної енергії, так як немає права на використання обладнання ЄМК «Чернігівська ТЕЦ». Відтак, забезпечує лише ремонт та зберігання ЄМК.

Вкотре наголошуємо, Товариство забезпечило передачу всіх необхідних документів для проведення оцінки, надало всю інформацію, необхідну для забезпечення припинення договору оренди, та готове до передачі ЄМК.