ТОВ Фірма «ТЕХНОВА» вимушене звернутися до суду

ТОВ Фірма «ТЕХНОВА» вимушене звернутися до суду

11.05.2023 минає рік нескінченних маніпуляцій Чернігівської міської ради щодо припинення договору оренди між ТОВ «Фірма «ТЕХНОВА» та Фондом комунального майна міської ради та повернення єдиного майнового комплексу (ЄМК) «Чернігівська ТЕЦ» – саме 11.05.2022 року Товариство звернулося до Чернігівської міської ради листом, у якому повідомило про значне пошкодження ЄМК та про неможливість його подальшого використання за призначенням.

За результатом проведеного огляду склад обладнання, що лишився неушкодженим, не дозволяє ЄМК працювати у штатному режимі», висновок експертного дослідження обладнання ЄМК «Чернігівська ТЕЦ» наданий Інститутом Теплоенергетичних технологій (ІТЕТ) НАНУ.

Задовго до початку війни влада міста Чернігова робила гучні заяви стосовно необхідності якнайшвидшого повернення Чернігівської ТЕЦ місту. Тому після звернення Товариства міська рада вважала себе готовою повернути ЄМК і перші кроки були неймовірно швидкими та зрозумілими для обох сторін: це і створення нового комунального підприємства, розробка плану відновлення Чернігівської ТЕЦ, зустрічі з трудовим колективом та обіцянки покращити соціальні гарантії, та, звісно, розширена піар компанія в пресі. Та відтак прийняте рішення про припинення договору оренди 30.09.2022 року. Проте одного бажання повернути ЄМК місту виявилось недостатньо для спроможності забезпечити виконання всіх умов передачі ЄМК та ще й підготувати ТЕЦ до опалювального сезону.

Тому вже 27.10.2022 року на черговій сесії міської ради приймається рішення про нову дату дострокового припинення Договору оренди ЄМК – 31.03.2023 року.

В свою чергу, ТОВ фірма «ТЕХНОВА» взяло на себе зобов’язання забезпечити опалювальний сезон 2022-2023 років, оскільки після проходження опалювального сезону під ворожими обстрілами для ТОВ фірма «ТЕХНОВА», яка з містянами ще 2000 року – це був лише один із чергових викликів на професіоналізм, мужність та відповідальність перед громадою. Компанія залишилась надійним постачальником послуг для своїх споживачів, не дивлячись на аварійність обладнання ТЕЦ та збитки.

Крім цього, 16.12.2022 ТОВ фірма «ТЕХНОВА» з Фондом комунального майна Чернігівської міської ради укладено Угоду про домовленість щодо послідовності процедур припинення договору оренди (Угода), у межах  яких Товариство своєчасно підготувало та передало до фонду всю необхідну інформацію та вжило всі передбачені Угодою заходи.

Та, як свідчать подальші події, спроможність ТОВ фірма “ТЕХНОВА” не входила в плани Чернігівської міської ради, яка фактично відсторонилась від опалювального сезону, так і всяко проігнорувала процес повернення ЄМК.

Вбачаючи в такій поведінці загрозу для жителів міста Чернігова, зокрема у зриві наступного опалювального сезону, ТОВ фірма «ТЕХНОВА» було вимушене звернутись до РНБО та правоохоронних органів.

В свою чергу ТОВ ФІРМА «ТЕХНОВА» виконало всі зобов’язання відповідно до угоди та вважає договір припиненим 31.03.2023,  про що неодноразово повідомляло громаду, Чернігівську міську раду та інші державні органи.

Натомість міська рада 30.03.2023, тобто за день до дати припинення Договору оренди, віроломно в односторонньому порядку приймає рішення, яке відміняє її попереднє рішення про дострокове припинення договору оренди, засилаючи на адресу ТОВ фірма «ТЕХНОВА» безпідставні звинувачування, маніпулюючи інформацією для виправдання своєї бездіяльності та анонсуючи можливе продовження договору оренди після 20.08.2023. Через це процес фактичної передачі Чернігівської ТЕЦ громаді міста був заблокований.

Слід звернути увагу, що відповідно до Угоди, 31 березня було визначено датою розірвання договору оренди безальтернативно. При цьому, жодна зі сторін угоди не ставила розірвання договору оренди в залежність від будь-яких подій, умов тощо.

За таких обставин, враховуючи недобросовісну, суперечливу та непослідовну позицію Чернігівської міської ради та Фонду комунального майна Чернігівської міської ради та ТОВ фірма «ТЕХНОВА» 24.04.2023 звернулось до суду з Позовною заявою «Про визнання договору припиненим та зобов’язання вчинити дії» (№910/6327/23).