Примусово чи добровільно – як споживачі Чернігівської ТЕЦ повертатимуть борги за тепло?

✅ Станом на 1 липня рівень заборгованості споживачів за теплопостачання та гаряче водопостачання перед Чернігівською ТЕЦ сягнув 70 млн.грн.

⁉️Що це означає? При плануванні затрат та проведенні відповідних економічних розрахунків на підприємстві передбачено стовідсотковий рівень оплат за надані послуги. Загальна сума боргу, накопичена населенням, – це ті кошти, яких сьогодні бракує на Чернігівській ТЕЦ для виконання своїх поточних зобовязань перед колективом та постачальниками. Жорскі вимоги нової моделі ринку, відповідно до яких вже працюють такі підприєсмтва, як наше, скасовують попередні можливі відтермінування платежів та інші лояльні умови для теплогенеруючих компаній, натомість, передбачають штрафні санкції у разі найменших затримок платежів за природній газ. Відповідно, через борги населення перед підприємством, виникають фінансові труднощі у забезпеченні та накопиченні достатніх запасів палива на станції до початку опалювального сезону, а також з тієї ж причини затягується завершення планової ремонтної кампанії.
‼️Зв’язок прямий – за відсутності ста відсотків оплат за послуги Чернігівської ТЕЦ підприємство не в змозі вчасно і на сто відсотків розрахуватись за всіма своїми зобов’язаннями. Що не може не впливати на стабільність роботи компанії і, як наслідок, не може не обурювати 95% тих сумлінних платників, які завжди вчасно розраховуються за тепло і справедливо очікують на відповідність і високу якість послуг.
З метою виконання взятих на себе зобов‘язань зокрема перед добросовісними споживачами та забезпеченя вчасного початку і стабільного проходження опалювального сезону, у випадку зі злісними неплатниками, підприємство буде змушене звертатись до суду, задля отримання рішень про стягнення сум боргів та клопотати про застосування заходів їх примусового виконання.
⁉️ Які наслідки для боржника? Одночасно з відкриттям виконавчого провадження до суми боргу, що вже враховуватиме судові витрати, нарахуються додаткові витрати – виконавчий збір у розмірі 10% від суми стягення за виконавчим документом та витрати за виконавчі дії у розмірі не менше 226 грн. Крім того, інформація щодо особи, на яку буде відкрито виконавче провадження, автоматично потрапить до єдиного реєстру боржників, після чого заблокуються всі можливі операції з її майном та кошти на банківських рахунках. З цих коштів потім в першу чергу і стягуватимуться нараховані суми боргів, а також зі всіх доходів особи-боржника. І тільки у разі повного погашення всіх нарахованих і донарахованих сум, арешт із майна та рахунків буде знято.
⁉️Чи існує компромісне рішення? Боржникам, які самостійно звернуться до абонентської служби Чернігівської ТЕЦ та нададуть зрозуміле пояснення щодо їх боргу, накопиченого у зв’язку із поважною причиною, буде запропоновано реструктуризувати суму заборгованості та оплачувати її частинами впродовж узгодженого з кожною особою індивідуально періоду.

✅ Не зволікайте! Маєте борг? Негайно зверніться до абонентської служби «Теплозбут» Чернігівської ТЕЦ для спільного пошуку рішення його можливої реструктуризації та погашення за адресою: вул. Мазепи, 51.
За додатковою інформацією просимо звертатись за номерами телефонів: 662-950; 677-128; 677-094.

‼️ Добровільно – означає повернути борг з меншими фінансовими затратами та мінімальними неприємними наслідками для особи-боржника.