Бездіяльність міських чиновників повинна стати предметом кримінальних справ – Технова

Бездіяльність міських чиновників повинна стати предметом кримінальних справ – Технова

Як вже повідомлялося раніше, Договір оренди ЄМК «Чернігівська ТЕЦ» припинений з 31.03.2023 року. Проте, ТОВ фірма «ТЕХНОВА» досі очікує на представників Фонду комунального майна Чернігівської міської ради для підписання Актів та офіційної передачі ЄМК. Злочинна бездіяльність міських чиновників Чернігова повинна стати предметом дослідження в кримінальних справах, про це далі.

Для керівництва міста процес повернення ЄМК «Чернігівська ТЕЦ» громаді міста став таким собі лакмусовим папірцем на спроможність в умовах війни, енергетичного локдауну брати на себе відповідальність, приймати складні рішення і виходити з новими ініціативами при взаємодії з бізнесом, особливо якщо цей бізнес забезпечує стратегічно важливі питання життєзабезпечення міста такі як тепло, гаряча вода і світло.

Після рішення Товариства взяти на себе відповідальність за проходження опалювального сезону 2022/2023 керівництво міста відсторонилось від проблем ТЕЦ, хоча розуміло, що ТЕЦ починає працювати на пошкодженому обладнанні. В такому відстороненні вбачається в першу чергу уникнення відповідальності за можливий збій в роботі ТЕЦ та припинення генерації електроенергії та тепла містянам. Підтвердженням цього став і наступний крок керівництва міста у взаємодії з ТОВ фірма «ТЕХНОВА», щоб уникнути відповідальності за ремонт обладнання та підготовку ТЕЦ до наступного опалювального сезону, у березні керівництвом міста було створено штучні умови для зриву передачі ЄМК «Чернігівська ТЕЦ» громаді міста.

31.03.2023 ТОВ фірма «ТЕХНОВА» планувало завершити опалювальний сезон 2022-2023 років, достроково припинити договір оренди та, у разі потреби, продовжити надання практичної та методичної допомоги Чернігівській міській раді щодо підготовки ЄМК «Чернігівської ТЕЦ» до наступного опалювального сезону. Натомість Фонд комунального майна Чернігівської міської ради в особі Олексія ЄПІНІНА, вірогідно у змові з керівництвом міської ради, зокрема Олександром ЛОМАКОЮ, фальсифікує реальний стан справ щодо передачі документів та переконує в наступному депутатів міської ради при винесенні питання на сесію.

Відповідно міська рада 30.03.2023, за день до дати припинення Договору оренди, в односторонньому порядку приймає рішення, яке відміняє її попереднє рішення про дострокове припинення договору оренди. Через що процес фактичної передачі Чернігівської ТЕЦ громаді міста був заблокований.

Одночасно, щоб приховати незаконні дії як керівництва міста, так і депутатів, міська рада зчиняє галас у ЗМІ стосовно боргу ТОВ фірма «ТЕХНОВА».

Міська рада та Фонд комунального майна розуміються на технічних характеристиках ЄМК «Чернігівська ТЕЦ» та знають, що проектним паливом для ТЕЦ є вугілля. А отже, ще до початку опалювального сезону 2022/23 розуміли, що ТЕЦ, працюючи на газу, при відсутності вугільного господарства, яке було пошкоджено в результаті ворожих обстрілів,  накопичить значно більші борги за газ ніж зазвичай, коли працює на вугіллі.

Важливо звернути увагу містян на те, що проблема накопиченого боргу за газ була б актуальною і для нового балансоутримувача – комунального підприємства, якому планувалось передати ТЕЦ в управління. Проте замість того, щоб залучитись та сприяти вирішенню проблеми, міська рада, маючи на руках всі підтверджуючі документи щодо боргу, обмежилась лише критикою та сумнівами щодо його походження.

Своїми злочинними діями міська рада лише підтвердила своє небажання приймати участь в підготовці ЄМК. В чергове продемонструвавши, що не в змозі ні організувати, ні забезпечити підготовку Чернігівської ТЕЦ до нового опалювального сезону 2023-2024 років. Про це свідчить і досвід проходження минулої важкої зими, протягом якої ТОВ фірма «ТЕХНОВА» крім гучних заяв не отримало жодної допомоги, чи навіть підтримки від Чернігівської міської ради, яка самоусунулась від будь-якої участі.

На сьогодні ТОВ фірма «ТЕХНОВА» робить все можливе, щоб якнайшвидше завершити виконання запланованих об’ємів робіт на енергетичному обладнанні станції та теплових мережах міста. Та вже може гарантувати, що ЄМК «Чернігівська ТЕЦ» буде готовий до наступного опалювального сезону та буде переданий новому балансоутримувачу у належному стані.

В свою чергу варто нагадати, що ремонтні та відновлювальні роботи ТОВ фірма «ТЕХНОВА» проводить за власний кошт та продовжує нести значні витрати. Понесені збитки є прямими для Товариства, що не передаються в процесі передачі ЄМК. За умови своєчасного підписання договору передачі ЄМК – 31.03.2023 року, кошти в сумі біля 70 мільйонів гривень Товариство могло спрямувати на погашення заборгованості за газ. Відповідні матеріали щодо цього будуть передані в слідчі органи для стягнення збитків з винних осіб в рамках кримінальної справи та процесів, які вже розглядаються судами.

Без перебільшень неодноразові заяви щодо можливого зриву наступного опалювального сезону у місті Чернігові були б реальністю, якби ТОВ фірма «ТЕХНОВА» не розпочала підготовку ЄМК до опалювального сезону 2023/24. При тому, що договір оренди припинений 31.03.2023 року, і майном мала б вже опікуватися міська рада, остання зайняла звичну для себе позицію відсторонення від підготовки та будь-якої участі. Невід’ємно залишивши за собою лиш бездіяльність, маніпуляційні заяви та звинувачення на адресу Товариства.

Сьогодні кожен має усвідомлювати, що підготувати ЄМК «Чернігівська ТЕЦ» до викликів нового опалювального сезону в умовах війни – комплексу, який був в числі найбільш зруйнованих у 2022 році, за менш як 2 місяці, технічно неможливо. Як то в своїх гучних заявах на нарадах міської ради та виконкомах озвучувало керівництво міської ради, планувавши розпочати підготовку після 20 серпня. Чернігівці будуть з теплом та гарячою водою цієї зими саме завдяки зусиллям ТОВ фірма «ТЕХНОВА», яке після 31.03.2023 не лишило Чернігівську ТЕЦ та містян напризволяще, як і всі попередні роки, а доклало усіх зусиль, як фізичних так і фінансових, задля підготовки ЄМК до зими.

Ми вважаємо, що винні особи із влади міста повинні понести не тільки кримінальну відповідальність з конфіскацією їх власного майна, але і нести моральну відповідальність перед мешканцями міста за їх злочинну бездіяльність.

Сьогоднішня заява ТОВ фірма «ТЕХНОВА» є застереженням для містян щодо неспроможності керівництва міста вирішувати проблеми чернігівців, а всі звітування є лише вдалим переказом чужих успіхів та досягнень.